Međunarodni dan borbe protiv raka dojke

Obeležavajući Međunarodni dan borbe protiv raka dojke (24. oktobar) , Centar za kulturu, edukaciju i medije „Akademac“  pokreće kampanju s ciljem  podizanja svesti o značaju prevencije i ranog otkrivanja raka dojke, kao i usmeravanja pažnje na zabrinjavajuću rasprostrnjenost ove bolesti.

Rak dojke je vodeća maligna bolest kod žena, a velikih broj umrlih direktna je posledica nedostatka svesti o potrebi ranog otkrivanja i nedostatka resursa u zdravstvenom sistemu. Prema broju umrlih žena, Srbija se nalazi među zamljam sa visokom stopom mortaliteta.

Najviše obolelih žena u našoj zemlji je u starodnoj dobi od 50 do 65 godina, ali je primetan porast broja obolelih mlađih godišta. Imajući u vidu visoku stopu preživljavanja i bolji kvalitet života žena kod ranog otkrivanja karcinoma dojke, Centar „Akademac“ će u narednim godinama organizovati dva puta godišnje, 20. marta (Nacionalni dan borbe protiv raka dojke) i 24. oktobra (Međunarodni dan borbe protiv raka dojke) edukaciju o samopregledu dojke, koristeći savremene metode praktične edukacije.

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *