PROMOCIJA KNJIGE ROMOLOGIJA

Kancelarija za inkluziju Roma u saradnji sa Timom za socijalno uključivanje i smanjenje siromaštva Vlade Republike Srbije i Filozofskim fakultetom u Novom Sadu, organizovali su nedavno promociju knjige „Romologija“, autora Rajka Đurića, istaknutog borca za prava Roma, književnika, publiciste i jednog od najvećeg poznavaoca romske istorije, kulture i jezika.

Knjiga razmatra pojam, definiciju i razvoj romologije kao naučne discipline, ali i kulturu, identitet, istoriju, u kojoj značajno mesto zauzima holokaust Roma, gramatiku i standardizaciju romskog jezika.

O knjizi i njenom značaju govorili su prof. dr Milovoj Alanović, prodekan za akreditaciju Filozofskog fakulteta, Ljiljana Mihajlović, direktorka Kancelarije za inkluziju i Dragana Jovanović Arijas, menadžerka Tima za socijalno uključivanje i smanjenje siromaštva Vlade Republike Srbije.

Profesor Milivoj Alanović je istakao da nas knjiga Rajka Đurića dragoceno podseća na neophodnosti istraživanja i negovanja svih oblika u kojima se ispoljava romska kultura, uz fokus na jezik i književnost, budeći nadu da će se romologija u budućnosti vratiti uspostavljenoj tradiciji izučavanja na Filozofskom fakultetu.

Prema rečima Ljiljane Mihajlović, romologija je pored romske zajednice, podjednako namenjena i neromskoj populaciji, ukazujući na to da je veoma važna za buduće generacije koje će zahvaljujući pisanoj reči moći više da nauče o romskom jeziku, kulturi, tradiciji i upoznavanju identiteta romskog naroda.

Dragana Jovanović Arijas izjavila je da interdisciplinarnost i sveobuhvatnost pristupa čine romologiju važnim naučnim resursom, zbog čega bi ova knjiga trebala da postane udžbenik visokoškolskih ustanova.

Profesorka Visoke škole „Mihailo Palov“ u Vršcu, Marija Aleksandrović, istakla je na važnosti standardizacije romskog jezika, koja čini posebnu oblast knjige i koju je autor posebno istakao. Ona je, takođe, navela da su još u doba SFRJ romski dijalekti imali više sličnosti nego razlika, a 2010. godine je pokrenuta ponovna inicijativa za standardizaciju romskog jezika i da je tom prilikom radnom grupom predsedavao upravo Rajko Đurić. Profesorka Aleksandrović je podsetila i na to da se romski jezik izučava kao izborni predmet u školama od 1986. godine, kao i da danas 68 osnovnih škola u Srbiji ima romski jezik kao izborni predmet, dok je Visoka škola u Vršcu jedina koja u regionu izučava Romski jezik.

Učesnike promocije je oduševilo inspirativno izlaganje studentkinje Tehnološkog fakulteta Mirjane Sulejmanović, koja se posebno osvrnula na diskriminaciju i nerazumevanje sa kojom se romska populacija suočava, te da ovo delo upravo ima potencijal da izgradi drugačiju sliku od one ustaljene, ali i da je ponosna što je deo naroda koji se vekovima bori za ravnopravnost.

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *