OBRAZOVANJE I UMETNOST BEZ GRANICA

Fakultet za menadžment u Sremskim Karlovcima u naredne dve sedmice biće epicentar umetničkog i kreativnog stvaralaštva, čime je na konkretan način dat doprinos afirmaciji prestižne titule koju je Grad Novi Sad dobio kao Evropska prestonica kulture. Naime, u organizaciji Fakulteta za menadžment i nemačke asocijacije Focus Europa for Sout-easth Europe, u galerijskom prostoru FAM-a otvorena je međunarodna izložba slika s ciljem podsticanja integracije kulture i likovne umetnosti, ali i prevazilaženja nacionalnih i kulturnih granica u ujedinjenoj Evropi.

Učesnici izložbe su umetnici različitih tradicija, škola, kreativnosti i senzibiliteta iz Alžira, Avganistana, Azerbejdžana, Belorusije, Bosne i Hercegovine, Bugarske, Crne Gore, Danske, Egipta, Grčke, Holandije, Hrvatske, Iraka, Izraela, Južne Koreje, Kanade, Litvanije, Kazahstana, Kine, Mađarske, Meksika, Moldavije, Nemačke, Rumunije, Rusije, Slovačke, Slovenije, Severne Makedonije, SAD, Tunisa, Turske, Ukrajine i Srbije.

Izložbu je svečno otvorio prof. dr Momčilo Bajec, jedan od najzaslužnijih pojedinaca koji su doprineli da Novi Sad ponese titulu Evropske prestonice kulture, posebno ceneći to što je među prvim gradovima van Evropske unije koji je zaslužio ovo laskavo priznanje.

Ističući da su vrata FAM-a otvorena za umetnost i kulturu, dekan prof. dr Nenad Marković je ukazao da su edukacija stručnog kadra, interdisciplinarni put u naučnim istraživanjima, unapređivanje stvaralaštva, konstantan rad na osiguranju kvaliteta obrazovnog programa, saradnja sa brojnim institucijama i uspešnim kompanijama, iznedrili generacije vrhunskih stručnjaka. Stoga je jasno da u trci za novim dobom nikako ne smemo da zaboravimo na umetnost, s obzirom na to da ona prožima svaki segment našeg društva i bića, a naročito u Sremskim Karlovcima, središtu srpske kulture, umetnosti i tradicije, poručio je Marković.

O brojnim aktivnostima i želji za nastavkom saradnje sa Fakultetom za menadžment u Sremskim Karlovcima, govorila je zastupnica nemačkog predstavništva Focus Europa for South-east Europe, Snežana Milošević. Ona je naglasila da se Asocijacija oslanja na volonterske aktivnosti svih članova koji žele da ponude nove ideje i viziju drugačije Evrope, povezane kulturom i umetnošću.

Poželevši da se u Sremskim Karlovcima osećaju kao kod kuće, ispred grada domaćina, brojne ljubitelje i poštovaoce likovne umetnosti pozdravila je Vesna Fekete, koja je sa još nekoliko pesnika, svojim stihovima oplemenila sjajan kulturni događaj. 

Afirmacija kolektivne svesti, uprkos kulturnim i jezičkim razlikama, ne umanjuje značaj ove međunarodne izložbe motivisane iskrenom željom za približavanje kultura naroda koji žive na čitavoj planeti sa epicentrom u Srbiji, Sremskim Karlovcima i Novom Sadu.

Ljubitelji likovne umetnosti imaju mogućnost da pogledaju izložene radove do 20. marta.

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *