ROMSKIM PUTEVIMA

U Master hali Novosadskog sajma u nedelju, 6. marta biće predstavljena monografija “Romskim putevima”, urednice Živane Živanović. Reč je o kulturnom segmentu šireg projekata koji uključuje digitalni katalog sa prikazom narodnih nošnji Roma Vojvodine, kojim se osim kroz pesme, igre i bogat kolorit nošnji, promoviše autentično i jedinstveno nasleđe Roma.

U okviru programa biće predstavljen i novi aranžman pesme „Đelem, đelem” i „Habanera” iz opere Karmen, koju će uz Hor Jevrejske opštine „Hašira” izvesti operska diva, Danijela Đorđević.

Plesna škola Master dance predstaviće rusko–romsku koreografiju  i koreografiju Alegria inspirisanu špansko–romskom tradicijom koju će sa njima izvesti Ivana Nikić.

Publika će imati priliku da sluša harmonikaški nastup Danila Jovanovića, zatim predavanje o putovanju i traganju španskih Roma i razvoju flamenga, koje priređuje dr Maja Vukadinović, a za kraj je najavljen mini koncert grupe La sed gitana.

Organizator projekta je Romsko udruženje „Karlovačke zore”, nevladina, nestranačka i neprofitna organizacija koja svoju aktivnost usmerava naročito na edukaciji romske populacije u oblasti zdravstva, kulture, sporta, informisanja i obrazovanja, kao i ekologije, zapošljavanja i samozapošljavanja.  

Predstavljanje projekta “Romskim putevima” biće u Sremskim Karlovcima 12. marta, a dan kasnije u Kulturnoj stanici Barka, kao deo programske celine Seobe.

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *