ЗНАЧАЈНА ПОМОЋ СРЕДЊОШКОЛЦИМА

Потпредседник Покрајинске владе и покрајински секретар за образовање, прописе, управу и националне мањине – националне заједнице Жолт Сакалаш уручио је данас уговоре у вредности од 151 милион динара представницима свих 45 локалних самоуправа у АП Војводини, а средства су намењена за регресирање превоза 19.649 ученика средњих школа који свакодневно путују у међуградском саобраћају од места становања до школе и назад.

„Податак да у Војводини има близу двадесет хиљада ученика који средње образовање стичу свакодневним путовањем у друго место односно општину, да имамо децу – путнике који морају да превале веће раздаљине како би дошли на часове и вратили се потом кући, природно побуђује наше нарочито интересовање и жељу да помогнемо колико је то у нашој моћи”, рекао је Сакалаш.

Конкурс за регресирање превоза средњошколаца расписује се почев од 2002. године, од када су издвојена знатна средства за те намене, чиме се шаље порука подршке и родитељима и деци.

„Општине су – у складу са својим финансијским могућностима – опредељивале одређени износ у својим буџетима, а надлежни секретаријат доделио је средства до пуног износа који им је потребан. Овај конкурс нам је веома битан и доследно ћемо наставити да подржавамо све јединице локалне самоуправе у регресирању превоза за несметано школовање наших ученика и ученица – путника у Војводини”,  поручио је секретар Сакалаш.

Уговор, којим Покрајинска влада за Сремске Карловце опредељује 673.660 динара, потписала је Општинска већница,  Msc Живана Живановић.

 Конкурс је био расписан од 19. јануара до 18. фебруара ове године. Критеријуми, прописани Правилником о условима регресирања превоза ученика средњих школа у АП Војводини, били су следећи: број ученика који свакодневно путују од места становања до школе, релације путовања, степен развијености општине и могућност финансирања из општинског односно градског буџета.

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *