ОДГОВОРНА ЗАЈЕДНИЦА

Пројекат „Одговорна заједница“, који спроводи КИР у сарадњи са Министарством за људска и мањинска права и друштвени дијалог и ГИЗ ИнР-ом, усмерен је ка информисању ромске заједнице о важности њихових права, као и о изјашњавању ромске националне мањине о својој националној припадности на предстојећем попису становништва.

На обукама које су реализоване у оквиру пројекта, осим директорке КИР-а Љиљане Михајловић, која се учесницама обратила у уводном делу, заједно са државним секретаром за људска и мањинска права и друштвени дијалог, Нинославом Јовановићем, у говорили су и тренери обуке Драган Грачанин и Душан Јовановић. У завршном делу учесницама су се обратиле министарка за људска и мањинска права, Гордана Чомић и пројектна менаџерка ГИЗ-а, Тања Јовановић. Том приликом дефинисане су кључне поруке за попис становништва 2022., што је у фокусу наведеног пројекта.

Након завршених обука стотину жена из 30 јавних локалних самоуправа ће у својим локалним заједницама спроводити информативну кампању. Циљ кампање је да се пошаље јасна порука о значају изјашњавања припадника ромске националне мањине о својој националној припадности, уз нагласак да су ти подаци потпуно заштићени, али и да од резултата пописа зависе даљи развој и планирање политика усмерених на ромску заједницу у Републици Србији. Поред информативних радионица у оквиру кампање припремљен је и штампани материјал у виду флајера и постера и медијска кампања која подразумева видео спотове и различите садржаје на друштвеним мрежама.

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *