ЗАВРШНА КОНФЕРЕНЦИЈА ПРОЈЕКТА „100 ЗА БУДУЋНОСТ“

На завршној конференцији пројекта „100 за будућност“, представљени су резултати  пројекта који је спроведен у оквиру програма „Инклузија Рома и других маргинализованих група у Србији“, под управом организације ГИЗ. У оквиру ових активности Канцеларија за инклузију Рома, у сарадњи са Министарством за људска и мањинска права и друштвени дијалог, као и партнером –  Центром за развој ромске заједнице „Амаро Дром“, реализовала је пројекат „100 за будућност“.  Циљ је био   оснаживање стотину Ромкиња за активно учешће у заједници, као и креирање локалних и националних политика усмерених на ромску популацију.

Директорка Канцеларија за инклузију Рома Љиљана Михајловић изјавила је да је идеја била окупити стотину жена које би осим стицања знања, умрежавањем долазиле до разних решења, и напоменула да се су се поред семинара, организовали и модули где је било речи о женском активизму и његовој важности када је у питању положај Ромкиња. Михајловићева је нагласила и да ће овај пројекат имати свој наставак у виду пописа жена, те да је зато неопходно пренети им поруку охрабрења о изјашњавању њихове националне припадности. Овом приликом је нагласила да је на жалост дискриминација и даље присутна и да су конкретни пројекти оснаживања Рома и Ромкиња већ покренути, као и да ће предлози одређених мера бити унети у план запошљавања ромске популације.

Министарка за људска и мањинска права и друштвени дијалог Гордана Чомић је овом приликом истакла како је битно окружење у коме превасходно Ромкиње живе, те да оно није увек погодно за њих и да се важност Ромкиња у друштву маргинализује, а да се управо оваквим пројектом шире нова сазнања и отклањају препреке, те наглашава важност улоге жене у друштву.

Председник Националног савета ромске националне мањине Далибор Накић рекао је да је ово тек почетак интензивнијих активности и напоменуо да је на последњој седници усвојена Декларација о спречавању дечјих бракова и да је та појава штетна, пре свега за девојчице, али и за дечаке, односно за друштво у целини.

Директорка ГИЗ-а у Србији Даниела Функе подсетила је да су жене окосница и главни стуб у кризним ситуацијама, као што су економска и друштвена криза у којој се налазимо последње три године.

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *