ДИГИТАЛНИ МЕДИЈИ У ФУНКЦИЈИ РАЗВОЈА КУЛТУРНОГ НАСЛЕЂА

На Факултету за менаџмент у Сремским Карловцима 1. октобра одржана је трећа Научно-стручну конференцију под називом „Дигитални медији у функцији одрживог развоја културног наслеђа“.

Аутори тринаест научних и стручних радова који су добили позитивне рецензије су: проф. др Биљана Ратковић Његован и доц. др Ива Шиђански – „Медијска архива као локација културног наслеђа“, доц. др Милена Подовац и др Горан Перић – „Улога и значај дигиталних медија у промоцији понуде културног туризма Врњачке Бање“,  доц. др Бранислав Санчанин, проф. др Момчило Бајац и мастер Милан Бубуљ – „Дигитална медијска промоција културног наслеђа“, проф. др Анђелија Ивков Џигурски, мастер Катарина Петронијевић и проф. др Игор Стаменковић – „Хуманитарни догађаји у туристичкој анимацији као посебан вид промоције културног наслеђа“, доц. др Катарина Стојановић, мастер Сузана Боровић и проф. др Драго Цвијановић – „Нове методе кроз дигиталне медије у савременој одрживости културног градитељског наслеђа“, др Александра Јевтовић и др Горан Перић – „Културни туристички мотиви младих у Србији“, проф. др Марија Мандарић и доц. др Весна Миловановић – „ИКТ у функцији менаџмента квалитета културног наслеђа и брендирања туристичке дестинације“, доц. др Данијела Пантовић, мастер Љиљан Шобић и доц. др Невена Васовић – „ Нове стратегије за планирање културног туризма: виртуелне туре као шанса развоја“, мастер Сандра Драмићанин и доц. др Бранислав Санчанин – „Виртуелна стварност и културно наслеђе“, мастер Зоран Радосављевић – „Дигитализација у сврху дигиталне комуникације“, доц. др Зоран Катанић, Маја Катанић и Јелена Катанић – „Осигурање и управљање ризицима од катастрофа културно историјског наслеђа у Републици Србији“, мастер Владан Петровић и проф. др Марија Лакићевић – „Дигитални маркетинг у функцији одрживог развоја културног наслеђа Града Крушевца“, проф. др Момчило Бајац и др Дарко Полић – „Место културног наслеђа у апликацији Новог Сада за титулу Европске престонице културе“.

Развој културног наслеђа потребно је сагледавати на принципима његове одрживости, а да би то било могуће неопходно је интерсекторско повезивање културе, медија и савремених технологија и дигиталне економије. Промоција аутентичног културног наслеђа у дигиталној медијској ери генерише атрактивну понуду на локалном и националном нивоу, што ће као резултанту имати значајну компаративну предност и оснаживање свеукупног развоја  земље.

Сви радови су били подвргнути двострукој „слепој“ рецензији, а за ауторе је обезбеђено штампано издање зборника радова. Зборник радова и појединачни радови  доступни су електронском облику, односно омогућено је бесплатно преузимање на сату Центра „Академац“, као и за 2020. и 2021. годину. Зборник радова је могуће пронаћи у Народној библиотеци Србије у Београду и Библиотеци Матице српске, као и у библиотекама факултета и високих школа друштвено-хуманистичког усмерења са којима центар „Академац“ има успостављену сарадњу.

Конференцију су организовали Центар за културу, едукацију и медије „Академац“ и Факултет за менаџмент у Сремским Карловцима.

Покровитељи овогодишње научно-стручне конференције су Покрајински секретаријат за културу, јавно информисање и односе с верским заједницама и Град Нови Сад.

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *