ОПОРАВАК У ПРИРОДИ – ПРЕДАХ ЗА РОДИТЕЉЕ И ДЕЦУ СА ИНВАЛИДИТЕТОМ

Резултати пројекта „Опоравак у природи – предах за родитеље и децу ОСИ”, представљени су у „ОК клубу” у СПЦ „Војводина“, уз пригодан филм о активностима током пројекта, а приређена је и представа „Мостови нас спајају – границе раздвајају”.

Пројекат је реализовало Удружење за промоцију боравка у природи „Породица авантура” у жељи да млади са инвалидитетом и њихови родитељи квалитетно проведу време у природи. Филм се може погледати на следећем линку: https://www.youtube.com/watch?v=-bOZuf2G2rk

– Наше Удружење на Каменичкој ади поседује еколошки камп у оквиру којег се налази и катамаран, где су боравили у организованим активностима – објаснила је координаторка пројекта, Љиљана Маширевић. – Кад је реч о младима, базирали смо се на оне који су углавном завршили средњу школу, јер су након тога углавном препуштени родитељима и другим члановима породице. Највећи бенефит који смо остварили у оквиру пројекта јесте чињеница да смо родитељима уприличили својеврстан предах, при чему су учествовали у дегустацији вина „Пијуцкај и плутај”, док су млади учествовали у активности „Кап кише и лакше се дише”. Са младима смо правили хранилице за птице, имали смо курс пецања, часове сликања, радионице животних вештина, односно дружили смо се током целог лета.

Суштина програма је била да су са младима са инвалидитетом радили махом практичари који су инсистирали на мануелним вештинама. Рад је био континуиран, у мањим групама, али уз употребу правих алата, природних метријала. Посебно је значајно то што су млади боравили поред воде која заиста има терапеутско дејство, учили су да пецају што је био  и предах родитељима.

Пројекат је реализован уз подршку Министартва за рад, запошљавање борачка и социјална питања у оквиру програма #srbijabezbarijera.

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *