ОТКРИВЕНА БИСТА АКАДЕМИКА ДЕЈАНА МЕДАКОВИЋА

„Академик Дејан Медаковић био је личност која је као светионик осветљавала, не само нашу садашњост, већ и нашу прошлост“, изјавио је председник Покрајинске владе Игор Мировић након откривања бисте академика Дејана Медаковића у Карловачкој гимназији, рад вајара Томе Серафимовског.

Мировић је истакао да нас је снажно дело академика Медаковића, пре свега када говоримо о историји наше уметности – подсећало и усмеравало на то ко смо и куда треба да идемо.

Син Дејана Медаковића, Павле Медаковић, исказао је захвалност на свему што је урађено у оквиру обележавања стогодишњице од рођења овог великана, и истакао да су Сремски Карловци и Карловачка гимназија били снажан темељ у животу и научном раду Дејана Медаковића.

Дејан Медаковић био је српски историчар уметности, универзитетски професор, књижевник и академик. Медаковић је био председник Српске академије наука и уметности, председник Вукове задужбине у три мандата, као и потпредседник Српске књижевне задруге. Током живота објавио је укупно 46 књига, од чега 21 књигу на стручне теме. Тежиште његовог рада било на српском барокном сликарству, српским културним приликама у 18. веку и српском сликарству у 19. веку.

Предавао је по позиву на више европских универзитета и научних установа. Уз стручни рад, упоредо се успешно бавио књижевним стваралаштвом и писао поезију, прозу, путописе.

Превођен је на многе језике. За своје дело награђен је низом међународних и домаћих одликовања, награда и других признања.

У Медаковићеву част 2008. године установљена је награда „Дејан Медаковић”.

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *