Драгана Милошевић примила јубиларну захвалницу поводом 230 година постојања Карловачке богословије

У оквиру свечаног обележавања великог јубилеја – 230 година од оснивања Богословије Светог Арсенија у Сремским Карловцима, синоћ је одржан новогодишњи пријем, којем је у име Покрајинске владе присуствовала Драгана Милошевић, покрајински секретар за културу, јавно информисање и односе с верским заједницама.
Она је истакла да је за Карловачку богословију дубоко везује управо чињеница да се налази на челу секретаријата чији је најважнији задатак чување и промовисање културног и духовног наслеђа нашег народа.

„Када је српски народ доживљавао националне и духовне успоне, Богословија Светог Арсенија Сремца била је део тих радосних тренутака, а и сама по себи била је покретач многих позитивних промена, нарочито у погледу образовања и просвећивања. Када је пак наш народ био у муци и невољи, опхрван искушењима и страдањима, са њим заједно страдала је и Богословија“, изјавила је Милошевићева.

Српска православна црква снажно је доприносила очувању и развоју нашег националног идентитета, између осталог, и оснивањем првих виших образовних институција на српском језику. Тако је пре 230 година, на темељима раније Покровобогородичине школе, створена Карловачка богословија, установа од непроцењивог значаја за Цркву, али и српску просвету у целини. Са наставом је отпочела под патронатом карловачког митрополита Стефана Стратимировића, 1. фебруара 1794. године.
„Управо зато је Покрајинска влада, захваљујући пре свега труду и залагању председника Игора Мировића, подржала низ пројеката који су овде реализовани, а чији циљ је био како побољшавање услова живота и рада у Богословији, тако и промоција којом је она добила адекватно и заслужено место у културном животу Сремских Карловаца, Аутономне покрајине Војводине и Републике Србије у целини“, нагласила је Драгана Милошевић.

На свечаности са богатим културно-уметничким програмом, о дугој традицији, бурним историјским приликама и тежњама и перспективама ове школе говорили су и епископ сремски господин Василије, ректор Карловачке богословије протојереј ставрофор мр Јован Милановић и протојереј ставрофор Милош Весин, њен некадашњи ученик.

Ректор Милановић изразио је жељу и наду да ће и ова година бити година радости и сусрета, у којој ће, како је навео, на достојанствен и достојан начин, а опет радосно и весело, једни са другима и једни уз друге обележити овај велики јубилеј.

Честитајући Нову годину по јулијанском календару, епископ сремски је подсетио на генерације мисионара који су интелектуално и духовно обликовани у Карловачкој богословији, одакле су преносили реч Јеванђеља по целом свету.

„Црква је пратила свој народ кроз читаво његово трајање и тако је вера, уз културу и језик, била веома важан чинилац националног идентитета“, истакао је владика Василије.

На крају званичног дела свечаности покрајинској секретарки Драгани Милошевић уручена је јубиларна захвалница за изузетну помоћ и подршку пружену овом богословском училишту.

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *