Седница Организационог одбора за обележавање јубилеја – 230 година Карловачке богословије

Прва седница Организационог одбора за обележавање јубилеја – 230 година од оснивања Богословије Светог Арсенија – одржана је данас у Сремским Карловцима, у свечаној сали Богословије.

Председник Организационог одбора, Његово преосвештенство епископ сремски господин Василије, у уводној речи је захвалио присутнима који су узели учешће у програму и благословио даљи рад Одбора.

У име Покрајинске владе и потпредседника Одбора Игора Мировића, на седници се обратила Драгана Милошевић, члан Одбора и покрајински секретар за културу, јавно информисање и односе са верским заједницама.

Милошевићева је изразила захвалност што се у Организационом одбору налазе и представници Покрајинске владе, истичући, у име председника Мировића, да је та чињеница част и обавеза да сам програм обележавања јубилеја на прави и достојанствен начин пренесе важност и суштину постојања и промовисања вредности и идеја којима се воде челници Богословије, која је до сада изнедрила више од четири хиљаде православних мисионара.

„Покрајинска влада и Покрајински секретаријат за културу, јавно информисање и односе са верским заједницама до сада су значајним улагањима здушно подржавали и унапређивали рад Карловачке богословије и општине Сремски Карловци. Пре свега, ту мислим на уређење Патријаршијског двора и Богословије, затим на санирање фасаде Саборног храма Светог оца Николаја у центру Сремских Карловаца, као и реконструкцију куће Сабов и Жупног уреда Римокатоличке цркве. У јануару је у Покрајинској влади одржана и седница Одбора за обнову и развој Сремских Карловаца, на којој је утврђено да је Покрајинска влада у обнову ове општине од 2018. године до данас уложила милијарду и три стотине милиона динара, а сви ови наши напори недвосмислено показују вољу да се заједнички пројекти наставе и да се на тај начин промовишу традиционалне и непролазне вредности које заједнички заступамо и данас на првој седници Организационог одбора за обележавање овог импресивног јубилеја“, изјавила је Драгана Милошевић.

Ректор Богословије, протојереј ставрофор мр Јован Милановић, изразио је захвалност због тога што се већина чланова Одбора одазвала позиву да обележи овај велики јубилеј Српске православне цркве оличен у 230. годишњици Карловачке богословије.

На седници су представљени предлози програмских активности које ће обележити читаву ову јубиларну годину богословског училишта у Сремским Карловцима, која ће бити церемонијално заокружена свечаном академијом 10. новембра.

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *