ПРЕВЕНЦИЈА ХРОНИЧНИХ НЕЗАРАЗНИХ БОЛЕСТИ У РОМСКОЈ ПОПУЛАЦИЈИ

Завод за хитну медицинску помоћ Нови Сад организовао је прегледе за припаднике ромске националне заједнице с циљем превенције и смањења хроничних незаразних болести у овој полулацији на територији Новог Сада.

Координаторка пројекта Живана Живановић је истакла да су активности реализоване како би се подигла свест о значају редовних прегледа рањивих група у нашем друштву, односно да се укаже на важност превенције у заштити и унапређењу здравља.

– Организовали смо лекарске прегледе и низ радионица у ромским насељима,  поштујући све мере епидемиолошке заштите, с обзиром на то да хроничне незаразне болести садрже заједничке факторе ризика, пре свега неправилна исхрана, гојазност, недовољна физичка активност, пушење и конзумација алкохола. Пројектне активности су засноване на неопходности промене понашања, односно на промени стилова живота код ромске популације – рекла је Живановић.

Она је истакла да је акцијом обухваћен велики број припадника ромске популације и подсетила да су едукација и превенција вишеструко значајне за унапређење здравља свих становника, нарочито припадника социјално осетљивих категорија.


Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена.