РОМСКИМ ПУТЕВИМА

Сремскокарловачко Ромско удружење „Карловачке зоре“ реализује пројекат „Ромским путевима“ који је вишеструко важан за унапређење квалитета живота ромске заједнице. Уз помоћ стручњака спроводи се истраживање како би на различите начине приказали сеобе Рома на овим просторима, али и лепоту и колорит њихових ношњи.

Пројекат је осмишљен као низ мултимедијалних садржаја заснованих на истраживању које се темељи на спознавању културе и традиције ромске националне мањине. Роми, народ који је најчешће у историји био изложен сеобама, ни данас нема стандардизован језик, нити на једном месту обједињена етнолошка обележја и ношње које приказују национални идентитет. У фокусу је ромска ношња коју су Роми користили кроз историју, а релативно је непозната на овим просторима. Роми имају своју библиотеку која поседује свега 3.000 књига, као и музеј, који није национални, већ више део баштине једног сакупљача. Дакле, хетерогена структура података и етнолошких експоната и чињеница везаних за ову популацију даје јасне смернице у ком правцу би пројекат био најдрагоценији кроз више жељених аспеката.

Кроз пројектне активности тумачимо миграције као могућности за унапређење квалитета живота заједнице и промовисање вредности интеркултурног дијалога. Данас, када избегличка криза широм Европе доноси опасност од продубљивања расних и етничких стереотипа, предрасуда и потенцијалних конфликата, Нови Сад се суочава с изазовима сеоба које су резултат ранијих ратних сукоба.

Роми као национална заједница у нашој земљи имају огромну потребу у етнографско-културолошком смислу за класификацијом грађе, унапређењу квалитета селекције и обједињавању материјала који су до сада били непознати и неоткривени ка јавности. Изазова је много, посебно з делу нестандардизованог језика, а неопходно је више пажње поклонити и публикацији која је продукт пројекта, па све до различитих неуједначених извора грађе, преко међусобне разуђености различитих етничких група у оквиру ромске заједнице. Стога је јасно да је потреба за оваквим пројектом неоспорна поготово ако се узме у обзир да ће резултати пројекта изаћи из редовних и локалних оквира и бити део садашњих тренутака који су данас понајвише опхрвани мигрантским кризама и изазовима који су пред свим људима а посебно Ромима.

Национални идентитет као полазна тачка и сеобе као главни мотив ове популације јесу заједнички чиниоци у оквиру којих се спроводи опсежно истраживање. Како истичу носиоци пројектних активности, водиља и узор, и коначно инспирација су у томе да и Роми дођу до оваквих изнад свега корисних садржаја. Стога је значај овог пројекта огроман, не само за локалну заједницу, већ и за међународне оквире.

Пројекат је подржала Фондација Нови Сад 2021.

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена.