PODSTICAJ SAMOZAPOŠLJAVANJU ROMA I ROMKINJA

Kancelarija za inkluziju Roma AP Vojvodine i Udruženje romskih studenata, priredili su u okviru brojnih i različitih programa zapošljavanja Roma i Romkinja na području Republike Srbije, svečano otvaranje salona lepote „Elena Wonderland“ čije su vlasnice tri Romkinje u Novom Sadu. Prisutnima su se u prostorijama salona obratili direktotorka Kancelarije za inkluziju, Ljiljana Mihajlović, vođa projekta inkluzije Roma i drugih marginalizovanih grupa (GIZ InR), Robert Bu, direktorka HELP Srbija, Aleksandra Brkić, projektna menadžerka ADRA Srbija, Dragana Mitrović i predsednik Udruženja romskih studenata (URS), Nenad Vladisavljev.

Kristina Plavci, Nurhana Toplica i Alisa Đurić, Romkinje i korisnice projekta „Upali motor – povećanje zapošljivosti Roma u Srbiji“ kojeg uz podršku programa nemačke saradnje „Inkluzija Roma i drugih marginalizovanih grupa u Srbiji“ realizuje Udruženje romskih studenata, pohađale su obuku za negu lepote u Edukativnom centru za profesionalne i radne veštine u Novom Sadu. Nakon završene stručne obuke sprovedena je radna praksa u frizerskim salonima, a potom uz pomoć udruženja romskih studenata, aplicirale su za grantove pokretanja samozapošljavanja pod okriljem Organizacije HELP, koja je zatim dodelila grantove za alat i opremu.

U okviru pomoći sprovovođenja ovog projekta učestvovala je i organizacija ADRA u vezi sa nabavkom repromaterijala i fiskalne kase, dok je Udruženje romskih studenata iz sopstvenog budžeta obezbedilo sredstva za finansiranje iznajmljivanja prostora i troškove marketinga.

Ovakav projekat dobar je primer kako se uz dobru saradnju i koordinaciju postojećih podsticaja preduzetništvu, uz kontinuiranu podršku, mogu realizovati uspešni poduhvati u ovom domenu i aktivirati najugroženije grupe i pripadnici romske zajednice.

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена.